top of page

Hvordan lære seg et nytt språk?

Oppdatert: 31. mar. 2020


Det er spennende å lære seg et nytt språk. Det åpner dører til interaksjon med andre mennesker, kulturer og tenkemåter. Å lære et nytt språk kan også være frustrerende og overveldende. Så hvordan skal du komme i gang?

I dette innlegget kommer en praktisk liste over hvordan man kan komme i gang med et nytt språk. Samtidig er jo motivasjonen din det første du bør kartlegge. Finn fram penn og papir og svar på spørsmålene:


- Hvorfor ønsker jeg å lære språket?

- Hvor god ønsker jeg å bli i språket?

- Hva skal jeg bruke språket til?

- Hvor mye tid i uka vil jeg sette av til å lære med språket? (Lag gjern en ukeplan der du skriver opp når du skal jobbe)

- Hvor mye penger vil jeg investere i å lære meg språket?


Når du har kartlagt motivasjonen din er det bare å sette i gang. Her kommer det en praktisk liste over hvordan du konkret kan gå fram med oppstartfasen:


1: Lær deg alfabetet og lydene på språket du skal lære. Finn en bra app der du får lydene opplest. Dette virker ofte vanskelig, men når du er i gang vil du finne at det er artig hjernetrim. Du kan gjerne gjøre denne jobben samtidig som trinn to.


2: Lær deg ca 50 substantiv. Her kan det være veldig lurt å begynne med substantiv du bruker mye, eller substantiv som er tilnærmet like på norsk og ditt morsmål. Bruk ordbok, google translate eller en app/nettside.


3: Lær deg personlig pronomen. Hvordan sier man "jeg" på språket du vil lære. Du trenger ikke pugge alle formene for personlig pronomen før du går videre til neste steg.


4: Lær deg et verb med enkel bøyning og som lett kan kombineres med substantivene du kan. På norsk vil et bra verb være "å se".


5: Kombiner det du har lært til en setning. På norsk vil det nå være "jeg ser en bok". Sjekk på med noen som kan språket at setningen du har laget er riktig før du lærer deg den utenat. Lag så den samme setningen med flere av substantivene dine. Eksempel: Jeg ser en skole. Jeg ser en lærer. jeg ser en tv.


6: Lær deg setningene utenat. Gå rundt i huset ditt og snakk til deg selv eller en partner "jeg ser en TV" etc.


7: Utvid vokabularet ditt. Lær deg flere personlige pronomen, lær deg flere verb og flere substantiv. Her kan du raskt oppdage at det er en del grammatikk du trenger å få oversikt over for å klare å lage setninger. Da må du lese deg opp på grammatikken, kjøp en grammatikkbok over språket, søk informasjon om grammatikken på youtube eller ta kontakt med en lærer.


8: Ikke gi opp! Les motivasjonslisten din med jevne mellomrom. Heng den gjerne opp der du pleier å jobbe med språket.

6 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page